Εκτύπωση
3 επαγγελματικές διαδρομές για αποφοίτους Η.Μ.Μ.Υ. - Εφαρμογή "Πανελλήνιες"
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

3 επαγγελματικές διαδρομές για αποφοίτους Η.Μ.Μ.Υ.

Μία από τις δημοφιλέστερες, αν όχι η πιο δημοφιλής σχολή του 2ου επιστημονικού πεδίου αποτελούν τα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Η.Μ.Μ.Υ.).  Κι αυτό λόγω του υψηλού κύρους και επιπέδου σπουδών τους, αλλά και των πολλών και διαφορετικών επαγγελματικών προοπτικών που έχουν.  

Όμως, τι ακριβώς κάνει ένας Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών; 

Ο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών ασχολείται με τη μελέτη, εγκατάσταση, συντήρηση, επισκευή και διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας, των δικτύων τηλεπικοινωνίας, των ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς και των ηλεκτρονικών συσκευών και συστημάτων μιας επιχείρησης.  

Ποιες επαγγελματικές διαδρομές μπορώ να ακολουθήσω;

  •  Ενεργειακά Συστήματα

Η ενασχόληση με τα συστήματα ενέργειας σχετίζεται με την αξιοποίηση, διαχείριση και εξοικονόμηση κάθε μορφής ενέργειας. Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός μπορεί να μελετά και να αναλύει ηλεκτρικά δίκτυα, να σχεδιάζει ηλεκτρικές εγκαταστάσεις χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, καθώς και να παράγει ηλεκτρική ενέργεια με συμβατικές ή ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στη σημερινή αγορά εργασίας η ενεργειακή και κλιματική κρίση φαίνεται να έχουν επιδράσει σημαντικά στην εφαρμογή και προώθηση των πολιτικών της πράσινης οικονομίας. Το γεγονός αυτό φαίνεται πως έχει δημιουργήσει αυξημένη ζήτηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, υδροηλεκτρισμό), στο σχεδιασμό καθαρών ηλεκτρικών αυτοκινήτων και έξυπνων σπιτιών. 

  • Τηλεπικοινωνίες και Πληροφοριακά Συστήματα  

Ένα μεγάλο ποσοστό αποφοίτων Η.Μ.Μ.Υ φαίνεται πως επιλέγει να ασχοληθεί με τα πεδία των τηλεπικοινωνιακών δικτύων και της Πληροφορικής.  Ειδικότερα, οι τηλεπικοινωνίες και τα  τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και συστήματα περιέχουν μια σειρά εφαρμογών γύρω από την ενσύρματη ή ασύρματη επικοινωνία, τη μετάδοση πληροφοριών, την κινητή τηλεφωνία, τα ενσύρματα ή ασύρματα δίκτυα επικοινωνίας και τα δορυφορικά συστήματα. Από την άλλη, η Πληροφορική και τα Πληροφοριακά Συστήματα περιλαμβάνουν την ενασχόληση με τις αρχιτεκτονικές των υπολογιστών, τις περιφερειακές μονάδες, τα πολυμέσα, την  επικοινωνία χρήστη – Η/Υ, τον προγραμματισμό, την τηλεματική καθώς και άλλες εφαρμογές τους. Όπως είναι γνωστό ο κόσμος αλλάζει και η τεχνολογία εξελίσσεται ταχύτητα, με αποτέλεσμα οι υπολογιστές, τα έξυπνα συστήματα και η επικοινωνία να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Μάλιστα, η ανάπτυξη των δικτύων 5G και το Διαδίκτυο των πραγμάτων δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας τα τελευταία χρόνια, ενώ τα υπολογιστικά συστήματα και το λογισμικό Η/Υ έχουν σταθερά υψηλή ζήτηση.

  • Συστήματα και Ηλεκτρονική

Χάρη στην 4η βιομηχανική επανάσταση η τεχνολογία δεν σταματά σε ό,τι αφορά τους υπολογιστές και τις τηλεπικοινωνίες, αλλά επεκτείνεται  στο χώρο των συστημάτων, ιδίως, των συστημάτων αυτοματισμού, επεξεργασίας σημάτων, επεξεργασίας εικόνας και ήχου, γραφικών ομιλίας κ.α., καθώς και της ηλεκτρονικής, η οποία περιλαμβάνει το σχεδιασμό αναλογικών και ψηφιακών κυκλωμάτων, αισθητήρων, ηλεκτρονικών συστημάτων ισχύος, ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, ηλεκτροακουστικών συστημάτων, συστημάτων μετρήσεων κ.α.  Στη σημερινή αγορά εργασίας, τα συστήματα και η ηλεκτρονική έχουν υψηλή ζήτηση και εφαρμογή στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (ρομποτικά συστήματα), στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη βιντεοπαιχνιδιών, εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας αλλά και στις μεταφορές σε ηλεκτρονικά συστήματα αυτοκινήτων, πλοίων, αεροσκαφών κτλ.

Ποιο πεδίο να επιλέξω και πως;

Κάθε τομέας απασχόλησης είναι μοναδικός. Υπάρχουν απόφοιτοι που κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας θα δουν και τα τρία αντικείμενα, άλλοι πάλι μπορεί να επικεντρωθούν μόνο σε έναν. Για να βρεις σε ποιον τομέα θα εξειδικευτείς είναι απαραίτητο να γνωρίζεις τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντα σου, ώστε να μπορέσεις να επιλέξεις ένα πεδίο που θα ανταποκρίνεται σε αυτά.  Τέλος, είναι σημαντικό να λαμβάνεις έγκυρη πληροφόρηση για τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και τις διαθέσιμες θέσεις. Αν παρόλα αυτά η επιλογή σε μία διαδρομή δεν είναι εύκολη, η επαφή με καθεμία από αυτές μπορεί να σε βοηθήσει μέσα από την πρακτική εμπειρία να συνειδητοποιήσεις ποιο αντικείμενο σου ταιριάζει περισσότερο.\

Η επιστημονική ομάδα της LABORA βοηθάει μαθητές, φοιτητές και ενήλικες να βρουν αυτό που τους ταιριάζει, μέσω ολοκληρωμένων προγραμμάτων επαγγελματικού προσανατολισμού. Για να βρεις τα διαθέσιμα προγράμματα μας, πάτησε εδώ.