Εκτύπωση
4 βήματα για αποτελεσματική μελέτη - Εφαρμογή "Πανελλήνιες"
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

4 βήματα για αποτελεσματική μελέτη

 

Έβαλες στόχο να περάσεις στη σχολή που θέλεις και σου αρέσει. Μου αρέσει να χρησιμοποιώ τη φράση «οι Πανελλήνιες είναι σπορ ανταγωνιστικό», μιας και αυτός που θα συγκεντρώσει ένα μόριο παραπάνω, θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει πρώτος τη σχολή που επιθυμεί. Και επειδή οι Πανελλήνιες είναι ένα σπορ, δεν θα ήταν παράδοξο να προετοιμάζεσαι ως αθλητής και γιατί όχι, αθλητής που κάνει πρωταθλητισμό.

Ας δούμε όμως 4 βήματα που θα μας βοηθήσουν να έχουμε έναν προγραμματισμό στην καθημερινότητα μας και που θα κάνει το διάβασμα μας καλύτερο και πιο αποδοτικό.

Βήμα 1o: Δημιούργησε μια ρουτίνα ύπνου

Είναι σημαντικό να μπεις σε μια καθημερινή ρουτίνα, η οποία ξεκινάει από τον ύπνο και τη ρύθμιση του. Για να ρυθμίσουμε τον ύπνο, δεν ξεκινάμε από την ώρα που πέφτουμε στο κρεβάτι, αλλά από την ώρα που ξυπνάμε. Βάλε λοιπόν το ξυπνητήρι νωρίς και σήκω αμέσως, ώστε να μην σε “πλακώσει” το μαξιλάρι. Προσπάθησε να αντισταθείς στη θέληση του εγκεφάλου για περισσότερη χαλάρωση.

Ξεκίνα από τον ύπνο, γιατί ένας καλός ύπνος (περίπου 7 ώρες) είναι πολύ ωφέλιμος και για τη μάθηση (μεγάλο μέρος της συντελείται κατά τη διάρκεια του) και βοηθά στην καλύτερη συγκέντρωση, αλλά και στην καλύτερη διάθεση κατά τη διάρκεια της επόμενης ημέρας.

Βήμα 2ο: Δημιούργησε ένα πρόγραμμα

Οι πληροφορίες που δέχεσαι και τα πράγματα που πρέπει να θυμάσαι και να κάνεις σε καθημερινή βάση είναι πολλά και υπάρχει πιθανότητα να ξεχάσεις κάτι. Γι’ αυτό ένα ημερολόγιο θα σου ήταν πολύ χρήσιμο για να καταγράφεις αυτά που έχεις να κάνεις κάθε μέρα. Είτε από μια εφαρμογή στο κινητό (google keep, Microsoft to do κ.ά.), είτε χειρόγραφα σε ημερολόγιο, ξεκίνα να προγραμματίζεις την επόμενη ημέρα από το προηγούμενο βράδυ. Κατά τη διάρκεια της ημέρας φρόντισε να σημειώνεις και να διαγράφεις τις εργασίες που τελειώνεις.

Για να μην σου ξεφύγει πολύ η λίστα, θα βοηθούσε πολύ να σπάσεις τις εργασίες-μαθήματα σε μικρότερες εργασίες. Με τον τρόπο αυτό, μπορείς να υπολογίσεις καλύτερα τους χρόνους που χρειάζεσαι για να ολοκληρώσεις κάτι και όχι να βάζεις αόριστα 2 μαθήματα για όλη την ημέρα χωρίς να ξέρεις επακριβώς την ύλη και τις ασκήσεις που έχεις να επιλύσεις.

Βήμα 3ο: Κάνε το κινητό σου σύμμαχο και όχι εχθρό

Οι 80 φορές που ξεκλειδώνει ένας μέσος άνθρωπος το κινητό του την ημέρα, αποδεικνύει την έλλειψη συγκέντρωσης που μας χαρακτηρίζει.

Όταν προσπαθείς να μάθεις κάτι, επιβάλλεται να είσαι συγκεντρωμένος. Σύμφωνα με μελέτες, όταν μας διακόπτει κάποιος, θέλουμε από 7-25 λεπτά για να φτάσουμε ξανά στο προηγούμενο επίπεδο συγκέντρωσης. Γι’ αυτό θα πρέπει να ξεκινήσουμε άμεσα να χρησιμοποιούμε το κουμπί “flight mode” στο κινητό μας, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα επιλέξουμε να μελετήσουμε (θα είναι 25 ή 30 ή 45 λεπτά, ανάλογα με τις αντοχές μας και την εκπαίδευση του μυαλού μας). Άλλωστε, δεν θα χαθεί και ο κόσμος αν μάθουμε μισή ώρα αργότερα τι μας έστειλε ο φίλος μας στο messenger!

Βήμα 4ο: Βάλε το περπάτημα στην καθημερινότητά σου

Λόγω του παρατεταμένου «lockdown, οι τελευταίοι μήνες έχουν μεγάλη δόση καθιστικής ζωής. Για να έχουμε όχι μόνο καλή σωματική υγεία, αλλά και πνευματική, ας σκεφτούμε ότι η άθληση καλλιεργεί ικανότητες όπως η μνήμη, η συγκέντρωση, η προσοχή και βοηθά στην αποτελεσματική διαχείριση του άγχους. Σύμφωνα με μελέτες, η συχνή γυμναστική βοηθά τη μνήμη, αφού αυξάνει την παραγωγή κυττάρων στα αντίστοιχα μέρη του εγκεφάλου, ενώ συμβάλει στην απελευθέρωση ενδορφινών, οι οποίες προσπαθούν να μειώσουν τα δυσάρεστα της άσκησης, να μπλοκάρουν το αίσθημα του πόνου και να δημιουργήσουν το αίσθημα της ευφορίας. Και όλα αυτά, όχι με γυμναστική με μεγάλη ένταση, αλλά με ένα απλό περπάτημα ή ελαφρύ τρέξιμο για μισή ώρα. Μέσα λοιπόν στο καθημερινό σου πρόγραμμα, κάποιες ημέρες μπορείς να χωρέσεις και μισή ώρα ελαφράς άσκησης, που μπορεί να είναι και μια ευκαιρία για μία βόλτα και ένα ευεργετικό διάλειμμα με φίλους.