Δημιουργία τμημάτων τριετούς φοίτησης στα Πανεπιστήμια

Τμήματα τριετούς φοίτησης, μετά την κατάργηση των διετών που είχε θεσμοθετήσει ο πρώην υπουργός Κ. Γαβρόγλου, ετοιμάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με νέο νόμο, που θα προωθηθεί στη Βουλή, με τροπολογία ή να ενταχθεί στο νέο νόμο πλαίσιο.

Με τη τα τμήματα αυτά το υπουργείο Παιδείας επιδιώκει:

Α. Να εντάξει σ΄ αυτή την κατηγορία τμήματα, που λόγω της χαμηλής βάσης που έχουν, δεν θα έχουν φοιτητές, εξαιτίας της θεσμοθέτης κατώτατης βάσης εισαγωγής από τις επικείμενες Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Β. Να απορροφηθεί ένα μέρος των αποφοίτων Λυκείων που λόγω της θεσμοθέτησης της βάσης δεν θα εισαχθούν στα ΑΕΙ.

Τεχνολογική Κατεύθυνση

Τα τριετή τμήματα θα έχουν τεχνολογική κατεύθυνση και η εγγραφή-εισαγωγή των αποφοίτων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα γίνεται με συγκεκριμένα μοριοδοτούμενα κριτήρια.

Η ίδρυση των τριετών τμημάτων

Η δημιουργία των τμημάτων θα προκύπτει από δύο πηγές:

Α. Τη μετατροπή ήδη λειτουργούντων τμημάτων που δεν θα έχουν φοιτητές, λόγω της θεσμοθέτησης της βάσης

Β. Τη δημιουργία νέων τμημάτων.

Και στις δύο περιπτώσεις το υπουργείο Παιδείας:

1. Θα δίνει κίνητρα προς τα Πανεπιστήμια.

2. Θα ζητά τη συναίνεση των διοικήσεων των Πανεπιστημίων.

3. Θα υλοποιεί την κάθε πρόταση μετά από Γνωμοδότηση τς ΕΘΑΑΕ.

Σχετικά με τους λόγους αναστολής των Διετών Προγραμμάτων ο υφ. Παιδείας Β. Διγαλάκης είχε δηλώσει πως “Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κανένα από τα 43 δημοσιευμένα διετή προγράμματα, τα οποία ειρήσθω εν παρόδω ιδρύθηκαν με υπουργικές αποφάσεις μόλις λίγες ημέρες πριν τις πρόσφατες εκλογές, δεν υπήρξε διατύπωση γνώμης από το Εθνικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού και την Εθνική Επιτροπή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, όταν αυτό προέβλεπε ο ίδιος ο νόμος (άρθρο 48Α ν.4485/2017) της προηγούμενης Κυβέρνησης”.

Τα διετή Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Κ.Ε.Ε.) των Πανεπιστημίων , που είχαν θεσμοθετηθεί με το ν. 4485/2017 (άρθρου 48Α ) του Κ. Γαβρόγλου, καταργήθηκαν με το νόμο για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη φάση υλοποίησης του θεσμού των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών θα ξεκινούσε με 60 και πλέον προγράμματα σπουδών σε 11 Πανεπιστήμια της χώρας.

Στα προγράμματα είχαν τη δυνατότητα να φοιτήσουν, σε πρώτη φάση, περίπου 1.500 απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ οι οποίοι θα επιλέγονταν ν χωρίς εξετάσεις, με βάση τον βαθμό απολυτηρίου ή τον βαθμό του πτυχίου ειδικότητας του ΕΠΑ.Λ.

Η φοίτηση ήταν δωρεάν και θα διαρκούσε τέσσερα ακαδημαϊκά εξάμηνα, περιλαμβανομένων και των εργαστηρίων και της πρακτικής άσκησης.

Σημειώνεται ότι στους αποφοίτους των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών των Πανεπιστημίων θα απονέμονταν διπλώματα επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.